Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Alphons Diepenbrock: Brieven en documenten - complete set

Van € 375,- voor € 150,-

Deze complete editie van de correspondentie is de primaire bron voor leven en werk van componist en classicus Alphons Diepenbrock (1862-1921). De Brieven en Documenten (lopend van 1874 tot 1921) verschenen in tien delen tussen 1962 en 1998. Voor Eduard Reeser, die de brieven verzamelde en van toelichtingen voorzag, was dit grote project een levenstaak waarin hij vanaf deel zeven werd bijgestaan door Odilia Vermeulen.

Bij het verschijnen van dat zevende deel karakteriseerde historicus Jan Bank de Brieven en Documenten als: “een schatkamer voor onderzoek naar het Nederlandse fin-de-siècle.” (NRC 2 maart 1996) Daarmee is niet te veel gezegd. Via de correspondentie komen Diepenbrocks persoonlijke contacten met tal van musici en prominente zangers aan wie hij zijn composities opdroeg, tot leven. Uit eerste hand krijgt de lezer uitgebreid verslag van Nederlandse premières van werken van Richard Strauss, Mahler en Debussy door het nog jonge Concertgebouworkest, veelal onder leiding van de componisten. Dagboekfragmenten (van Elisabeth Diepenbrock en anderen) doen de sfeer herleven van het huiselijk musiceren op vriendschappelijke basis waar Diepenbrock zo van hield. Maar ook de bredere culturele context, de gedachtewisselingen met bekende dichters (de Tachtigers), schrijvers, kunstenaars en filosofen, is een terugkerend thema in de brieven. We volgen Diepenbrock in zijn ontwikkeling als componist, als docent en mentor van jongeren, maar ook als erudiet en kritisch denker en als auteur van waar nodig polemische artikelen. Zo spreken de brieven boekdelen waar het gaat om de enorme impact van de Eerste Wereldoorlog op de oudere Diepenbrock.  

Waardevol en praktisch voor onderzoekers met een musicologische of een (cultuur)historische achtergrond en voor elke andere geïnteresseerde zijn de uitgebreide registers, de toelichtingen en de gedetailleerde chronologie waaraan vele concertrecensies en relevante artikelen zijn toegevoegd. De bundels zijn fraai uitgegeven en bevatten foto’s en ander beeldmateriaal.

  • Type Fysiek
  • Serie Alphons Diepenbrock (DB)
  • Prijs € 150,- (incl. 9% BTW) plus verzendkosten
  • Artikelnummer 403
  • ISBN 978 90 6375 082 4

Vergelijkbare publicaties