Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Hélène Nolthenius Prijs

Deze prijs is in 2017 ingesteld en bedoeld voor een hoogstaande masterscriptie over muziek ingediend bij een universiteit in de Lage Landen. De prijs wordt in principe ieder jaar uitgereikt. 

 

De winnaar ontvangt een bedrag van € 250,-.

 

Nominatieproces

Nominaties kunnen ingediend worden door de begeleider van de van het onderzoeksproject of door de student zelf. Voor de nominaties moeten de volgende documenten worden ingediend:

  • De uiteindelijke versie van de Masterscriptie zoals ingediend bij de universiteit.
  • Bewijs dat dit project met minstens een 8/10 (of een equivalent cijfer) beoordeeld is.

Nominaties worden enkel in overweging genomen als alle documenten in orde zijn. Deze documenten kunnen per email toegestuurd worden aan annelies.andries@kvnm.nl.

 

De deadline voor nominatie is 28 februari.

 

Hélène Francisca Wagenaar-Nolthenius (1920-2000) was een Nederlandse musicologe, cultuurhistorica en schrijfster. Zij studeerde Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en promoveerde in 1948 bij Albert Smijers op ‘De oudste melodiek van Italïe; een studie over de muziek van het Dugento’. Van 1958 tot 1976 bekleedde zij in Utrecht de leerstoel Muziek van de Oudheid en de Middeleeuwen. Zij wekte grote belangstelling door de rol die zij toekende aan de verbeeldingskracht in  historisch onderzoek waarmee zij vooruitliep op de moderne cultuurwetenschap. (Met vriendelijke dank aan prof. dr. Etty Mulder en aan Wikipedia.)