Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Voorjaarssymposium 15 mei: Josquin, Sweelinck en Diepenbrock anno 2021: welke verhalen vertellen we

**** vooraankondiging ****

 

Josquin, Sweelinck en Diepenbrock anno 2021: welke verhalen vertellen we?

Online voorjaarssymposium – 15 mei 2021, 13.00-16.00 uur

 

De voorjaarsbijeenkomst van de KVNM staat dit jaar in het teken van de herdenkingen van de componisten Josquin des Prez, Jan Pieterszoon Sweelinck en Alphons Diepenbrock, die respectievelijk in 1521, 1621 en 1921 overleden. Weliswaar zijn hun oeuvres en levens tot in de details onderzocht en wordt hun muziek relatief regelmatig gespeeld en gezongen, toch blijven onderzoekers deze componisten met steeds nieuwe benaderingen bestuderen. Welke verhalen vertellen we over Josquin, Sweelinck en Diepenbrock anno 2021? Welke nieuwe onderzoeksbenaderingen en -methodes dienen zich daarbij aan? Hoe is, in een bredere context, het biografisch genre in de afgelopen jaren ontwikkeld? Het symposium wordt geopend door Carine Alders met een reflectie op biografisch onderzoek in de muziekgeschiedenis. Vervolgens zullen Marnix van Berchum, Pieter Dirksen en Floris Meens ingaan op hun recente onderzoek naar Josquin, Sweelinck en Diepenbrock.

 

> KVNM-leden en externe belangstellenden zijn van harte welkom om dit digitale symposium bij te wonen. De officiële uitnodiging volgt binnenkort met meer informatie over de sprekers en presentaties.

 

>> U kunt zich hier alvast aanmelden voor het symposium. Op 14 mei, een dag voor het symposium, ontvangt u de link en een korte uitleg om deel te nemen aan de bijeenkomst.