Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Honderdste sterfdag Alphons Diepenbrock, leve zijn muziek!

Honderdste sterfdag Alphons Diepenbrock, leve zijn muziek!

 

Honderd jaar geleden, op 5 april 1921, overleed de componist Alphons Diepenbrock. Hij was een van de belangrijkste Nederlandse componisten aan het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw. Toch was Diepenbrock geen componist pur sang. Als doctor in de klassieke talen verdiende hij de kost als leraar. Componeren deed hij al vanaf zijn studietijd in zijn vrije tijd. Hij had zichzelf de kunst van het componeren bijgebracht en betrok daarin zijn brede culturele belangstelling. Hij liet zich niet alleen inspireren door mensen uit de muziekwereld, zoals dirigent Willem Mengelberg en componist Gustav Mahler, maar ook door Nederlandse auteurs (De Tachtigers) en beroemde buitenlandse schrijvers zoals Goethe en Verlaine. Zelfs architect Pierre Cuypers was een inspiratiebron voor hem.

 

Diepenbrock heeft volgens de inventarisatie van Eduard Reeser in totaal 147 werken gecomponeerd. De bezettingen variëren van solostem met piano tot a-capellakoor tot volledig orkest. Vocaal werk heeft de overhand, waarbij Diepenbrock veelal uitging van bestaande literaire teksten. Typerend voor zijn werk is het zogenoemde melodrama: gesproken woord op muziek. Is rap eigenlijk niet een hedendaagse variant hierop?

 

De meeste werken van Diepenbrock zijn pas na zijn dood in druk uitgegeven. Dit was in 1921 een van de belangrijkste doelstellingen bij de oprichting van Stichting Het Alphons Diepenbrock-Fonds. Op dit moment biedt met name uitgeverij Donemus veel bladmuziek van Diepenbrocks muziek aan. Bij de KVNM is de partituur van de Missa in die festo verkrijgbaar. Ook biedt de KVNM de complete serie Alphons Diepenbrock: Brieven en documenten aan, alsmede de handelseditie van de dissertatie van Désirée Staverman: De toneelmuziek van Alphons Diepenbrock. Concept, compositie, uitvoering. Bekijk alle KVNM-uitgaven rond Diepenbrock op deze pagina.

 

Alphons Diepenbrock bracht klassieke en moderne cultuuruitingen, zowel binnen als buiten de muziek, samen in zijn vele composities. Zijn veelzijdige werk verdient het om bestudeerd en beluisterd te blijven worden.

 

Door Anja Wester & Ernst Peter Oosterbroek


Bronnen en uitgebreidere informatie:

 

Concerten en lezingen (onder voorbehoud):

  • 27 maart 2021

Philharmonie Zuidnederland o.l.v. Hartmut Haenchen 
Isabelle van Keulen (viool)
Live concertstream met o.a. Diepenbrocks Hymne voor viool en orkest (arr. Niese) 
Meer informatie en tickets

 

  • 16 april 2021

AVROTROS Vrijdagconcert
Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Cristian Macelaru
Sergey Khachatryan (viool)
Programma met o.a. Diepenbrocks Elektra Suite
Meer informatie en tickets
Ook live te volgen via NPO Radio 4

 

  • 15 mei 2021

Voorjaarssymposium KVNM: Josquin, Sweelinck en Diepenbrock anno 2021 – welke verhalen vertellen we?