Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Even voorstellen: Marjolein Wellink (bestuurslid KVNM)

Marjolein Wellink is sinds mei 2019 bestuurslid bij de KVNM, met als portefeuille ledenwerving. Ze studeert muziekwetenschap en focust zich als studentlid dan ook vooral op contacten met studieverenigingen en participatie van studenten van verschillende muziekgerelateerde opleidingen.

 

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Momenteel zit ik in mijn tweede jaar van de research master Musicology aan de Universiteit Utrecht, waar ik in 2014 ook begon met mijn bachelor Muziekwetenschap. Recent ben ik teruggekeerd van een semester aan de Universiteit van Oslo. Omdat studeren helaas ook geld kost, rijd ik enkele dagen per week  rond op treintjes in het Spoorwegmuseum en verwelkom ik daar bijvoorbeeld bezoekers. Dit is eigenlijk een heerlijke afwisseling, omdat ik tijdens een drukke week aan de universiteit in het museum even compleet ergens anders mee bezig kan zijn.

 

De musicologie is een breed vakgebied. Wat is je belangrijkste interesse en hoe omschrijf jij jezelf als musicoloog?
In heel brede zin ben ik vooral geïnteresseerd in de rol die verschillende media en technologieën hebben bij de manier waarop mensen naar muziek kijken en luisteren. Momenteel ben ik vooral gefascineerd door streamingdiensten, en hoe deze een manier van luisteren faciliteren waarbij luisteraars niet hoeven na te denken over waar zij naar luisteren. Afspeellijsten worden op maat gegenereerd, en het enige dat je hoeft te doen is deze afspelen. Ik vind het interessant om dit soort ontwikkelingen en luistergewoontes te onderzoeken en belichten.

 

Welke muziek en welk musicologisch inzicht zou je willen delen met een zo breed mogelijk publiek?
Mag ik hier ook reeds populaire muziek noemen? Ik vind MEROL echt geweldig. Terwijl haar muziek al vrij populair is, weerhouden haar titels als ‘Hou je bek en bef me’ of ‘Ik krijg het er geil van’ mensen er volgens mij van om het massaal te luisteren. Haar recente EP Superlatief bevat nummers met onderwerpen die op het eerste gehoor enorm simpel klinken, maar het is heel slim gerijmd en gecomponeerd, erg pakkend. Onderliggend aan haar muziek draagt ze een duidelijk feministische boodschap uit.
Een inzicht dat ik graag deel met zo veel mogelijk mensen is dat muziek overal is. Dit klinkt nogal afgezaagd, maar toch is het zo en het wordt mijns inziens veel te vaak voor lief genomen. Er zijn zoveel plekken en manieren waarop mensen met muziek in aanraking komen, en dit gebeurt lang niet altijd bewust. Bepaalde nummers in openbare gebouwen beïnvloeden bijvoorbeeld je gedrag, en de melodie van de zelfscankassa vertelt je dat de betaling gelukt is.

 

Wanneer en op welke manier heb je de KVNM leren kennen? En hoe ben je vervolgens actief geworden binnen de vereniging?
In het collegejaar van 2016-2017 zat ik in het bestuur van de studievereniging Hucbald als commissaris intern & onderwijs, waardoor ik in contact kwam met verschillende instanties en verenigingen, waaronder de KVNM. Toen werd ik studentlid  en bezocht ik onder andere het voorjaarssymposium in Rotterdam. Hier realiseerde ik me dat het eigenlijk zonde is dat er onder studenten niet veel animo lijkt te zijn voor de KVNM, omdat studenten en de vereniging juist veel aan elkaar kunnen hebben. Tijdens de jubileumweek van de KVNM in 2018 organiseerde ik daarom mede het rondetafelgesprek met studenten, waarin we discussieerden over de rol die de KVNM voor studenten zou kunnen betekenen. Dit was een enorm vruchtbare middag, en ik ben blij dat er al veel is gedaan met de onderwerpen die daar ter sprake kwamen.

 

 

Wat zijn de belangrijkste punten waar jij je de aankomende periode binnen de KVNM voor wilt inzetten?
Als studentlid wil ik me concentreren op de participatie van studenten. Uit het studentenpanel kwam naar voren dat zij graag meer activiteiten voor studenten willen, zoals workshops. De komende tijd wil ik onderzoeken hoe we deze activiteiten het best kunnen vormgeven, juist ook wat (potentiële) (student)leden voor zich zien. Ik vind het ook belangrijk om de ledenwerving niet alleen op studenten muziekwetenschap of ‘musicologen’ te richten. Tijdens de afgelopen Algemene Ledenvergadering ontstond er voornamelijk over die laatste term een interessante discussie. Er zijn er veel studenten die nooit eerder in aanraking zijn gekomen met de KVNM, omdat zij binnen andere disciplines bezig zijn met het bestuderen van muziek. Ook deze geïnteresseerden hoop ik met open armen te mogen ontvangen binnen de vereniging!