Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Nieuw verschenen: 'Zuivere, eerlijke, oprechte kerkmuziek. Leven en werk van componist en kerkmusicus Willem Vogel' door Christiaan Winter

Nu verschenen bij de KVNM, nummer 24 van de serie Muziekhistorische monografieën.

 

Zuivere, eerlijke, oprechte kerkmuziek.

Leven en werk van componist en kerkmusicus Willem Vogel

Door Christiaan Winter

 

In deze publicatie schetst Christiaan Winter een rijk beeld van de gedreven Nederlandse kerkmusicus Willem Vogel (1920-2010). Samen met het boek over Willem Mudde van Jan Hage is nu een inspirerend tweeluik ontstaan over de 20ste-eeuwse Nederlandse kerkmuziek en opent zich voor het eerst een wereld, die sporadisch vanuit wetenschappelijk oogpunt is beschreven.

 

Christiaan Winter vertelt over de substantiële bijdrage van Vogels klanktaal aan de religieuze identiteit van Nederlandse protestanten in de tweede helft van de twintigste eeuw. Hij zoekt naar verbanden tussen leven, werk en maatschappij en analyseert de strofeliedmelodieën om de betekenis van deze muziek te duiden en verder onderzoek naar deze materie te stimuleren.

Daarnaast is een volledig overzicht van de genoemde melodieën en een Engelse samenvatting in het boek opgenomen.

 

Op zaterdag 6 juli is er een presentatie in de Kruiskerk in Amstelveen, aanvang 14:30.

Inschrijvers via de Stichting Cantoraat kunnen hun bestelling desgewenst eerder ophalen op zondag 30 juni na de Vesper van 18:30 uur in de Oude Kerk Amsterdam.

 

Bestel in de KVNM-webshop

Hardcover met omslag € 49,50 (incl. 9% BTW; exclusief verzendkosten)

Aanbieding: bestel ook de publicatie over Willem Mudde van Jan Hage voor € 25,00

 

Over de auteur:

Christiaan Winter (’s-Gravenhage 1967) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht kerkmuziek, orgel, koordirectie en beiaard. Van 1998 tot 2009 was hij programmamaker bij de NCRV-radio en van 1996 tot 2018 kerkmusicus van de Oude Kerk in

Amsterdam. Hij was lid van de redacties van Dienstboek – een proeve, Zingend Geloven en Liedboek – bidden en zingen in huis en kerk, redactioneel medewerker van tijdschriften voor liturgie en kerkmuziek en lid van enkele landelijke beleidsorganen op het gebied van kerkmuziek. Van 2018 tot 2023 was hij als buitenpromovendus verbonden aan de Faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Momenteel is Christiaan Winter beiaardier van Alkmaar en De Rijp, docent aan de HKU/Nederlandse Beiaardschool en bekleedt hij enkele aan de beiaard gerelateerde bestuursfuncties. Daarnaast is hij werkzaam als freelance dirigent, organist, zanger en componist.

Terug