Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Nicola Stevenson winnaar Belle van Zuylenprijs 2024

Finale Belle van Zuylenprijs

 

Tijdens de jaarlijkse ledendag op 25 mei 2024 heeft de eerste finale van de Belle van Zuylenprijs plaats gevonden. Deze nieuwe prijs is nieuw ingesteld in 2023, en heeft als doel het artistiek thesis onderzoek dat aan Nederlandse en Vlaamse conservatoria uigevoerd wordt voor het voetlicht te stellen.

 

Uit 22 inzendingen, had de jury in de eerste ronde drie projecten gekozen die de kans kregen om voorgesteld te worden tijdens deze finale:

 

  • Marta Golka, “When Extremes Meet: Compositional Elements of Animals as Leaders’ Music in Writing for a Modern Electric Small Jazz Ensemble”
  • Maris Pajuste en Ruben Borges, “Applied Collaborative Practices of Composition: Choir of One: A Case Study”
  • Nicola Stevenson, “Blowing Zen on the Silver Flute: A performance guide for shakuhachi-inspired repertoire written for the Western silverflute” 

De jury was onder de indruk van de veelzijdigheid en nauwgezetheid waarmee deze onderzoekers te werk zijn gegaan. Ook de aandacht voor een praktische methode die het onderzoek relevant en toepasbaar maakt voor anderen werd zeer op prijs gesteld. 

 

Tijdens de finale kregen de onderzoekers de kans om hun onderzoek nader te belichten met behulp van het klinkende resultaat. Ook hierbij viel de hoge kwaliteit van het onderzoek op en de muzikale uitvoeringen, alsook de helderheid en goed opbouwd van de presentaties.

 

De jury van de finale reikte uiteindelijk de eerste Belle van Zuylenprijs uit aan Nicola Stevenson, en haar project “Blowing Zen on the Silver Flute.” De jury waardeerde de originaliteit van de thesis, alsook de praktische gids die de onderzoekresultaten toegankelijk maakt voor andere fluitisten. De jury was ook onder de indruk van Nicola’s muzikale en avontuurlijke uitvoering van de voorbeelden. Hierbij schuwt ze het experiment niet en verweeft op een productieve manier elementen uit het shakuhachi-repertoire met het moderne repertoire voor de zilveren fluit. 

 

De jury voor de Belle van Zuylenprijs 2024 bestond uit Dr. Désirée Staverman (Codarts/ KVNM; eerste ronde en finale), Dr. Bruno Forment (Orpheus Instituut), Dr. Falk Hübner (Fontys Academy of the Arts), Dr. Anthony Fiumara (Fontys Academy of the Arts) en Dr. Luk Vaes (Orpheus Instituut).

 

Het jury rapport vind je hier.

 

Jurylid Luk Vaes schreef ook een blogpost over zijn ervaring, deze vind je hier: https://artisticresearchreports.blogspot.com/

Terug