Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Hoor, of is dat geen muziek? Boekrecensie door Anthony Fiumara

Waarom luisteren de meesten van ons het liefst naar klanken die we al kennen? Zijn we te verleiden tot een andere manier van luisteren, naar klanken die we misschien op het eerste oor 'lelijk', 'storend' of 'raar' vinden? Op die vragen probeert muziekfilosoof Tomas Serrien in zijn boek Hoor antwoord te geven. Hoor is een logisch vervolg op zijn debuut Klank, waarin hij op zoek ging naar hoe we zinnige dingen kunnen zeggen over muziek.

 

Serrien is behalve filosoof ook zelf muzikant. Hij drumt bij de postpunkband Disorientations en bij de indierockgroep Bat Eyes. Onder de naam Sereen maakt hij elektronische lowercase/noise. Een muziekfilosoof naar mijn hart.

 

Hoor heeft voorafgaand aan ieder hoofdstuk als troef een luisterlijst, met de meest uiteenlopende soorten muziek - van de keiharde noise van Merzbow tot Charlie Parker, Mozart en Hindoestaanse Dhrupad. Die lijsten beslaan soms meerdere pagina's, en ik zou je aanraden ook echt kennis te nemen van die muzieken. Daar gaat je hoofd van open.

 

Serrien wast hiermee behoorlijk je oren, mocht je niet bekend zijn met sommige tracks. Om vervolgens al die verschillende klanken te verwerken in hoofdstukken met thema's als Atonaal Luisteren, Transgressief Luisteren en Onecht Luisteren.

 

Ik vind het knap dat Serrien onderweg niet verdwaalt tussen die extremen - de luisterlijsten zijn behalve argument voor zijn betook ook prikkelingen voor vastgeroeste oren. Voor mij waren Qebrus en Vomir nieuw: allebei niet bepaald achtergrondmuziek, maar wel lekker.

 

Hoor is een boek dat iedereen met oren opnieuw leert luisteren, professional of amateur. En dat is een grote plus. Het is ook nog eens erg goed geschreven. Lees en luister dit boek.

 

- Anthony Fiumara

 

 

Serrien, Tomas. Hoor - of is dat geen muziek? Antwerpen/Amsterdam: Houtekiet/VBK, 2022

Terug