Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Hélène Nolthenius Prijs 2022 in ontvangst genomen door Joanna Zienkiewicz

Tijdens de jaarlijkse ledendag op 13 mei heeft Joanna Zienkiewicz de Hélène Nolthenius Prijs 2022  in ontvangst genomen en haar onderzoek 'Cultural Rupture: Popular Music as a Discursive Tool of Contemporary Polish Populism' gepresenteerd.

 

 

De jury was onder andere zeer te spreken over de aanzienlijke nuance in de benadering van de auteur. Zienkiewicz framet deze ontwikkelingen niet slechts als een rechtlijnig geschil tussen populistische en niet-populistische krachten, maar als een complexe dialectiek die zelfs 'anti-populistisch populisme' voortbrengt. De jury heeft ook veel waardering voor het scala aan bronnen en theoretische kaders waaruit de auteur put, die aanzienlijk verder gaan dan de disciplinaire grenzen van de musicologie en uitgebreide literatuur uit de politieke en sociologische wetenschappen omvatten.

 

 

De jury voor de Hélène Nolthenius Prijs 2022 bestond uit Dr. Annelies Andries (Universiteit Utrecht, KVNM), Prof. Dr. David Burn (Katholieke Universiteit Leuven) en Dr. Marten Noorduin (Musikhochschule Lübeck).

 

Juryrapport

Terug