De KVNM uit haar bezorgdheid over de besluiten over de financiering van culturele instellingen.
De Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis (KVNM) uit haar bezorgdheid over de besluiten die begin juli bekend zijn gemaakt over de financiering van culturele instellingen. Deze besluitvorming bedreigt het gevarieerde culturele klimaat waarin muziek als klinkend en levend erfgoed verder bestudeerd en bevorderd kan worden.
Zes landelijke instellingen die zich inzetten voor de muzikale ontwikkeling van kinderen en jongeren, en 59 andere culturele podiumkunst organisaties hebben ondanks een positief advies van het Fonds Cultuurparticipatie en het Fonds Podiumkunsten respectievelijk te horen gekregen dat hun subsidies per 1 januari 2025 zullen worden stopgezet en dat zij voor de volgende vier jaar geen structurele financiële ondersteuning krijgen.
Als oudste vereniging voor muziekgeschiedenis in de wereld heeft de KVNM een lange en gerespecteerde internationale reputatie opgebouwd in het bestuderen en levendig houden van Nederlandse muziekculturen. Zo dient de vereniging als boegbeeld voor de verdere internationale verspreiding en onderzoek naar dit nationaal erfgoed. Muziek leeft echter pas wanneer deze kunst tot klinken gebracht wordt, en uitvoeringen en opnames zijn essentieel voor het verder promoten van dit erfgoed. Om dit te verwezenlijken heeft de KVNM regelmatig gebruik gemaakt van de expertise en internationale netwerken en bekendheid van (leden van de) 59 organisaties wier voortbestaan nu bedreigd is.
Daarnaast bouwt de bestudering van hedendaagse en historische muziekculturen in Nederland op de ontwikkeling van talent en interesse hierin bij kinderen en jongeren. Wij zijn daarom opgelucht en dankbaar dat de Minister van Cultuur, Eppo Bruins, op 17 september bekend heeft gemaakt een speciaal subsidiepotje te hebben kunnen samenstellen om de zes landelijke instellingen voor muziekeducatie toch voor de komende vier jaar te ondersteunen. Hiermee heeft hij kunnen voorkomen dat na de sluiting van de vele muziekscholen die in de laatste tien jaar de toegankelijkheid van muziekonderwijs in Nederland verder in het gedrang zou komen.
Een gezond, gevarieerd en toegankelijk klimaat voor ontwikkeling van muzikale vaardigheden is essentieel voor iedereen. Daarnaast is eenzelfde klimaat, waarbij zowel vernieuwing als traditie in balans gehouden worden, onder de culturele organisaties nodig om de rijkdom aan Nederlandse muziekculturen verder te ontwikkelen en op een kwalitatieve manier op nationaal en internationaal niveau te kunnen bestuderen.
Wij roepen beleidmakers op om dit klimaat niet verloren te laten gaan.