Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Afscheid Hans Bloothoofd als verantwoordelijke voor het KVNM-depot

Misschien niet voor alle leden een vertrouwde naam, maar gedurende tientallen jaren heeft Hans Bloothoofd cruciale werkzaamheden verricht voor de KVNM. In Alkmaar bestierde hij het KVNM-depot en was verantwoordelijk voor de wereldwijde verzending van alle KVNM-uitgaven waaronder TVNM.

Daaraan is per 1 november 2023 een einde gekomen. De KVNM was genoodzaakt het eigen depot in Alkmaar af te stoten omdat al jarenlang de hoge kosten van huur en andere bijkomende kosten (waaronder
energiekosten) niet in voldoende mate werden gecompenseerd door de opbrengsten uit de verkoop van de daar ondergebrachte KVNM-uitgaven. Ook de verzending van TVNM vindt niet meer plaats vanuit het depot maar wordt geregeld door Amsterdam University Press, waarmee de KVNM sinds
2023 samenwerkt. In sterk afgeslankte vorm is het depot nu ondergebracht bij de firma Meulenberg Media te Middelburg. Veel uitgaven van de KVNM zijn nog steeds leverbaar en te bestellen via de webshop, maar verzending vindt nu plaats vanuit Middelburg. Naast een maandelijkse vergoeding voor de opslag van de KVNM-uitgaven betaalt de KVNM een vergoeding voor elke verzending.

Hans Bloothoofd was een stille werker op de achtergrond met grote kennis van zaken en in het depot was alles tot in de puntjes geregeld. Vele bestuursleden hebben in de afgelopen decennia een bezoek gebracht aan het depot, met name tijdens de jaarlijkse 'inventarisdag' en hebben met eigen ogen kunnen zien dat de uitgaven bij Hans in goede handen waren.
De uitgaven stonden keurig per serie geordend en Hans wist blindelings de weg. Hans zorgde voor een uitstekende verpakking van de uitgaven want niets is zo erg als de ontvangst van een bij het vervoer beschadigde uitgave. "Onze man in Alkmaar" stond altijd klaar als er nieuwe uitgaven werden afgeleverd of als er speciale zendingen moesten worden voorbereid of afgehaald. De samenwerking met Boekverkoop (Anja en Ernst Peter) was uitstekend evenals de contacten met de KVNM-bestuursassistent (TVNM, retourzendingen), leveranciers en bestuursleden. Hans was ook verantwoordelijk voor allerlei zaken betreffende de gehuurde ruimte en heeft zich in de eindfase enorm ingespannen om de verhuizing van de sterk afgeslankte collectie in goede banen te leiden. Het voorbereiden van die verhuizing en het schoon opleveren van de depotruimte was een enorme klus! Eind oktober stonden in het depot de pallets gereed met daarop de uitgaven die naar Middelburg overgebracht moesten worden. Hans heeft zelf die pallets naar Middelburg gebracht en stuurde een foto van de leeg opgeleverde depotruimte in Alkmaar. Een tijdperk is afgesloten.
Het is fijn om terug te kunnen blikken op een jarenlange vruchtbare en plezierige samenwerking met Hans Bloothoofd.
 

Terug