15 jaar Stichting Cellosonate
Voor cellist Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth gaan onderzoek en uitvoeringspraktijk hand in hand. Met hun Stichting Cellosonate zijn ze al 15 jaar op zoek naar Nederlandse muziek voor cello en piano. Ontelbare uren werden doorgebracht in archieven, stapels bladmuziek werden bekeken en doorgespeeld. Het heeft al tot acht (!) internationaal hogelijk gewaardeerde cd’s geleid met Nederlandse muziek die tot dan toe compleet uit beeld geraakt was.
Tijdens het jubileumconcert op 16 oktober jl. vertelde Frans van Ruth hoe dat soms in zijn werk gaat. “Bij het doorspelen van de eerste cellosonate van Julius Hijman vonden we dat de muziek heel vakkundig in elkaar zat, maar het kwam niet van de grond. Deze tweede cellosonate zit ook heel goed in elkaar, en ging gewoon zweven. Het is voor ons zelfs heel verslavende muziek, steeds ontdekken we weer een bijzonder detail. De uitdaging is om dat detail dan uit te lichten, zonder de grote lijn te verliezen.” Doris Hochscheid weigert zich nog langer te verontschuldigen voor haar liefde voor Nederlandse muziek. “Ik zeg gewoon geen sorry meer als programmeurs klagen over onze programmakeuze.”
'Ik zeg gewoon geen sorry meer als programmeurs klagen over onze programmakeuze.'
– Doris Hochscheid
Als iemand zich moet verontschuldigen, dan zijn het de programmeurs die deze fantastische muziek aan hun publiek onthouden, dat bewees het jubileumconcert maar weer eens. Een deel van het programma werd de musici min of meer in de schoot geworpen. In het kader van het project Forbidden Music Regained – een samenwerking tussen de Leo Smit Stichting, het Nederlands Muziek Instituut en Donemus – zijn nieuwe edities gemaakt van vergeten werken voor cello en piano van Fania Chapiro, Julius Hijman en James Simon. “De muziek van Fania Chapiro is heel geestig! We dachten na acht cd’s wel klaar te zijn, maar nu kriebelt het toch weer… wie weet komt er nog een negende cd.” Intussen werkt Frans van Ruth aan een biografie-met-cd van Daniel van Goens, die behalve zijn (onder cellisten wereldberoemde) Scherzo meer dan vijftig werken voor cello en piano componeerde.
Foto: Doris Hochscheid en Frans van Ruth tijdens het jubileumconcert in Baarn (foto: Leo Samama)