Royal Society for Music History of The Netherlands

ALPHONS DIEPENBROCK: Missa in die festo (1890-91, rev. 1892-1894) for tenor solo, double male choir and organ

TDCM 6

(2005), XXXVII, 89 pp. 

 

Missa in die festo (1890-91, rev. 1892-1894) for tenor solo, double male choir and organ

 

Critical edition by Ton Braas and Odilia Vermeulen, appeared in 2005 in collaboration with the Alphons Diepenbrock Fund and Donemus (with illustrations). Read on in Dutch:

 

Met inleiding (tevens in het Engels), incl. biografische schets, ontstaans- en uitvoeringsgeschiedenis en overzicht van de bronnen; complete partituur en critical notes.

De zesdelige Missa in die festo, ontstaan in ’s-Hertogenbosch tussen 1890 en 1894, is een sleutelwerk binnen het oeuvre van Diepenbrock en als compositie uniek binnen de Nederlandse muziekgeschiedenis. De uitvoerige en informatieve inleiding beschrijft hoe de jonge componist tijdens het compositieproces van de als liturgisch bedoelde mis inspiratie put uit zijn omgeving (de middeleeuwse binnenstad met de gotische Sint Janskathedraal) en de stimulerende contacten met de Bossche schilder Antoon Derkinderen. Dankzij de inzet van deze vriend en geestverwant komt het in 1895 tot een eerste editie, de zg. prachtuitgave, die de huidige editie als voornaamste bron hanteert. Het fraaie  door Derkinderen ontworpen titelblad is ook opgenomen.

Verhelderend is ook de paragraaf over de moeizame en voor Diepenbrock teleurstellende weg tot aan de eerste uitvoering van de Missa in 1916, te wijten aan het idioom waarin invloeden samenkomen van de polyfonie van Palestrina, de chromatiek van Wagner en de muziek van Bach, een idioom dat het ‘nihil obstat’, destijds nodig voor een liturgische uitvoering lange tijd in de weg stond.

De fraaie editie, op groot formaat met duidelijk en overzichtelijk notenbeeld, doet recht aan het monumentale karakter van Diepenbrocks Missa.

  • Type Physical
  • Series Alphons Diepenbrock (DB)
  • Author edd. Ton Braas & Odilia Vermeulen
  • Price € 29,95 (incl. 9% VAT) plus shipping
  • Item number 648
  • ISBN 978 90 6375 206 4

Similar publications