Royal Society for Music History of The Netherlands

Alphons Diepenbrock: Brieven en documenten deel VI

DB 6

(1991), XI, 506 pp. 12 afbeeldingen 

 

This complete edition of his correspondence is the primary source for the life and work of composer and classicist Alphons Diepenbrock (1862-1921). The Brieven en Documenten (Letters and Documents, running from 1874 to 1921) appeared in ten parts between 1962 and 1998. For Eduard Reeser, who collected the letters and annotated them, this was his life work in which he was assister by Odilia Vermeulen from part seven onward. Read on in Dutch:

 

Bij het verschijnen van dat zevende deel karakteriseerde historicus Jan Bank de Brieven en Documenten als: “een schatkamer voor onderzoek naar het Nederlandse fin-de-siècle.” (NRC 2 maart 1996) Daarmee is niet te veel gezegd. Via de correspondentie komen Diepenbrocks persoonlijke contacten met tal van musici en prominente zangers aan wie hij zijn composities opdroeg, tot leven. Uit eerste hand krijgt de lezer uitgebreid verslag van Nederlandse premières van werken van Richard Strauss, Mahler en Debussy door het nog jonge Concertgebouworkest, veelal onder leiding van de componisten. Dagboekfragmenten (van Elisabeth Diepenbrock en anderen) doen de sfeer herleven van het huiselijk musiceren op vriendschappelijke basis waar Diepenbrock zo van hield. Maar ook de bredere culturele context, de gedachtewisselingen met bekende dichters (de Tachtigers), schrijvers, kunstenaars en filosofen, is een terugkerend thema in de brieven. We volgen Diepenbrock in zijn ontwikkeling als componist, als docent en mentor van jongeren, maar ook als erudiet en kritisch denker en als auteur van waar nodig polemische artikelen. Zo spreken de brieven boekdelen waar het gaat om de enorme impact van de Eerste Wereldoorlog op de oudere Diepenbrock.  

Waardevol en praktisch voor onderzoekers met een musicologische of een (cultuur)historische achtergrond en voor elke andere geïnteresseerde zijn de uitgebreide registers, de toelichtingen en de gedetailleerde chronologie waaraan vele concertrecensies en relevante artikelen zijn toegevoegd. De bundels zijn fraai uitgegeven en bevatten foto’s en ander beeldmateriaal.

  • Type Physical
  • Series Alphons Diepenbrock (DB)
  • Price € 18,50 (incl. 9% VAT) plus shipping
  • Item number 410
  • ISBN 978 90 6375 088 6

Similar publications