Royal Society for Music History of The Netherlands

Diepenbrock's ‘Lydische Nacht' in Kerstmatinee

Op woensdag 23 december en op Eerste Kerstdag 25 december dirigeert Fabio Luisi het Koninklijk Concertgebouworkest in Eduard Reesers bewerking van Diepenbrocks Lydische Nacht. Voor de concerten op 23 december zijn nog enkele kaarten verkrijgbaar (het programma wordt om 19.00 en om 21.15 uur uitgevoerd zonder pauze).

 


Lydische Nacht was het laatste symfonische lied dat uit Diepenbrocks pen vloeide, op tekst  van Balthazar Verhagen. Op 22 januari 1914 dirigeerde de componist zelf de première en als solist (sprekend en zingend) trad bariton Gerard Zalsman op, aan wie het werk is opgedragen. Eduard Reeser bewerkte het melodrama bijna zeventig jaar later tot een symfonisch gedicht. De Italiaanse dirigent Fabio Luisi dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest in deze versie. Het is een misverstand om te denken dat elke Italiaanse dirigent met Verdi opgroeit. Luisi is eerder met Franse en Midden-Europese muziek grootgebracht, zoals Mahler, Bruckner en Strauss. In een vooruitblik op de concerten vertelde hij: ‘Diepenbrock is nauw verbonden met de geschiedenis van het Concertgebouw en het orkest. Ik was dus heel nieuwsgierig naar zijn muziek. Ik houd ervan om nieuwe dingen te ontdekken, dus zei ik meteen ja op het voorstel om zijn muziek te dirigeren. Zodra ik de partituur kreeg  ben ik erin gaan lezen. Het is heel mooi geschreven, met dezelfde gevoeligheid als Mahler. Heel, heel goed, prachtige klankkleuren.’ Bescheiden lachend voegt hij eraan toe: ‘Maar ik denk dat het orkest mij gaat leren hoe je Diepenbrock uitvoert.’


Kijk voor meer informatie over Lydische Nacht op https://www.diepenbrock-catalogus.nl.


Het volgende concert om naar uit te kijken: op 19 en 21 februari dirigeert Lahav Shani het Rotterdams Philharmonisch Orkest en bariton Matthias Goerne in Diepenbrocks Im Grossen Schweigen. Meer daarover in een volgende nieuwsbrief.

 

Carine Alders