Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Schatgraven in honderd jaar muziek bij de radio - KVNM-ledensymposium 4 mei 2019

Altijd al de stem van Johan Wagenaar, Jan van Gilse of Henriëtte Bosmans willen horen? Ben je nieuwsgierig naar de klanken van de vroegste elektronische muziek of de rel bij de opvoering van Stimmung van Stockhausen tijdens het Holland Festival van 1969? Kom dan naar het symposium van de KVNM in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

 

Dit najaar wordt het honderdjarig bestaan van de radio in Nederland als omroepmedium gevierd met een groot feest, een boek en een congres. Daarom staat het symposium van de KVNM volledig in het teken van onderzoek in muziekarchieven van de radio.

 

Muziekhistoricus Philomeen Lelieveldt (Universiteit Utrecht) heeft in 2017/18 als gastonderzoeker bij Beeld en Geluid archiefonderzoek gedaan voor het jubileumboek Honderd Jaar Radio (ed. Huub Wijfjes) dat op 6 november 2019 verschijnt. Tijdens het KVNM-symposium geeft zij een voorproefje van haar hoofdstuk over honderd jaar klassieke muziekprogrammering op de radio.

 

Over de uitdagingen tijdens het maakproces van het onlangs verschenen jubileumboek Levende Muziek, Veertig jaar omroepseries in Vredenburg 1979 - 2019 spreken Astrid in ’t Veld en Clemens Romijn, initiatiefnemer en samensteller van de publicatie. Enkele bijzondere muzikale gebeurtenissen in die geschiedenis lichten zij speciaal uit.

 

Jan Jaap Kassies, muziekbibliothecaris van Stichting Omroepmuziek (SOM), vertelt over de dilemma’s bij de selectie en digitalisering van de collecties van honderden omroepensembles in de kelders van Stichting Omroep Muziek (het voormalige MCO en VARA gebouw in Hilversum). Daarna spreekt Marjon van Schendel, projectleider digitalisering SOM, over de samenwerking van de muziekarchiefinstellingen en hun toekomstplannen.

Onder de titel ‘Verantwoordelijkheid, benutting en financiering?’ discussiëren we tot slot over de vraag hoe we ervoor zorgen dat ook in de toekomst de muziekgeschiedenis van de radio geschreven en hoorbaar gemaakt kan worden.

 

Na de presentaties en discussie kun je zelf grasduinen in oude omroepgidsen en enkele topstukken inzien uit de collecties van Beeld en Geluid en de Stichting Omroepmuziek. Daarnaast is het mogelijk ter plekke je favoriete muziekprogramma of componist op te zoeken en te bekijken of beluisteren, of je te laten verrassen door de playlist die door de sprekers is samengesteld.

 

Voor meer informatie over het thema ‘100 jaar radio en de evenementen die daaromtrent plaatsvinden, zie: http://www.beeldengeluid.nl/kennis/blog/world-radio-day-100-jaar-radio

 

Programma

Moderatoren: Marjolein Wellink, Liselotte Podda, Veerle Driessen

 

13.00-13.40    Philomeen Lelieveldt:‘Een hutspot van goede en slechte muziek’: honderd

jaar kunstmuziek op de radio.

13.45-14.05    Astrid in ’t Veld & Clemens Romijn: Leve(n)de muziek, veertig jaar omroepseries in Tivoli/Vredenburg.

 

14.05-14.30    Pauze

 

14.30-14.50    Jan Jaap Kassies: ‘Alles voor den Luisteraar’

14.50-15.10    Marjon van Schendel: De toekomst van de muziekarchieven.

15.10-15.30    Discussie: Verantwoordelijkheid, benutting en financiering?
Hoe zorgen we dat in de toekomst de muziekgeschiedenis van de radio geschreven of hoorbaar gemaakt kan worden?

 

15.30-17.00    Grasduinen in de collecties van Beeld en Geluid

Aan het einde van de middag bezoeken we het audiovisuele archief van Beeld en Geluid. Alle opnames zijn toegankelijk. Alvast opzoeken wat je die middag graag zou willen horen? Kijk op www.beeldengeluid.nl/collectie. Er is tevens gelegenheid om archiefmateriaal en omroepgidsen te raadplegen. In de aangrenzende ruimte wordt een bijzondere muziekdocumentaire vertoond. 

 

16.00-17.00    Borrel