Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

KVNM/STIMU Symposium Editing the Past  – Tivoli Vredenburg Utrecht

KVNM/STIMU Symposium Editing the Past  – Tivoli Vredenburg Utrecht

30 – 31 augustus, 2018
Curatoren: Marnix van Berchum, Ita Hijmans, Petra van Langen
Voertaal: Engels
 
Edities maken en uitvoeren van Oude Muziek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de afgelopen 150 jaar hebben het editen van muziek en de uitvoeringspraktijk een vlucht genomen – ook door recente digitale mogelijkheden.
Het jubileum van de KVNM is het moment om de spanningsvolle interactie tussen uitvoerenden en editors een nieuwe impuls te geven. Op zoek naar de editie van de toekomst exploreren wetenschappers en musici de papieren, digitale en klinkende editie.
 
De KVNM, STIMU en het Festival presenteren een symposium waarin de raakpunten en spanningen tussen editen en uitvoeren ruimschoots aan bod komen. Naast de edities van Festival-componist Josquin Desprez passeren editieprojecten van onder meer Machaut, Beethoven en Chopin. Uitstapjes naar literaire edities en kritische edities van film plaatsen muziekedities in een bredere, interdisciplinaire context. De verschillende sessies worden afgesloten met paneldiscussies waarin musici en wetenschappers zich uitspreken over de vloek en de zegen van edities – op papier, digitaal of klinkend.

 

Meer informatie, waaronder het programma, is te vinden via de jubileumwebsite. Tickets kunnen worden besteld via de website van het festival Oude Muziek.