Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Podcasts voor thuis, deel 1

Nu het concertleven is platgelegd door de Coronacrisis gaan we verwoed op zoek naar alternatieven. In deze blogpost presenteert Philomeen Lelieveldt een aantal culturele initiatieven over de Nederlandse muziekgeschiedenis en het concertleven.

 

Podcasts voor thuis

Een podcast is een mp3-audiobestand dat je streaming beluistert of per aflevering kunt downloaden, naar je mobiele telefoon of tablet, zodat je het op elk gewenst moment kan afspelen, en ook waar je wilt, thuis of bijvoorbeeld in de auto via een bluetooth-verbinding.

  • Musica Devota: Vorige week ontviel ons, tot ons grote verdriet, onze oud voorzitter Ulrike Hascher-Burger, een musicoloog en musicus die zich met ongelooflijk veel enthousiasme inzette voor het klinkend maken van de muziek rondom de middeleeuwse beweging van de Moderne Devotie. We herinneren ons haar enthousiaste presentatie en rondleiding over het Amsterdamse Begijnhof in mei 2018. We gaan haar vreselijk missen. Op Ulrikes website vinden we artikelen en lezingen over haar onderzoek, maar ook prachtige opnamen van de door haar opgegraven muziek uit oude handschriften en door topensembles uitgevoerd.
  • NPORadio 4 heeft in het kader van 75 jaar bevrijding verschillende programma’s over de oorlogsperiode. Margriet Vroomans presenteert een bijzonder programma/podcast Muziek tot Leven - Verhalen van Musici uit de Oorlog. Het zijn prachtige portretten van Nederlandse componisten en musici die tijdens de oorlog vervolgd werden vanwege hun Joodse afkomst of activiteiten in het verzet, onder wie Marius Flothuis, Geza Frid, Dick Kattenburg, Leo Smit, Henriette Bosmans, Theo Olof. Inhoudelijke input voor het programma kwam van de musicoloog Carine Alders van de Leo Smit Stichting, het Nederlandse kenniscentrum voor vervolgde muziek.
  • Voor wie het een beetje vergeten was, de Concertzender, het door vrijwilligers gerunde radiostation, is ook nog steeds actief! Vanaf 1 mei is Marius Flothuis (1914-2001) de componist van de maand. Andere Nederlandse muziek klinkt in de Kroniek van de Nederlandse muziek van Egbert Randewijk, Een Os op het dak, naar het gelijknamige boekje van Thea Derks over de hedendaagse muziek. Daarnaast jazz, crossover, chansons, series over Australische en Amerikaanse muziek, en muziek van amateurs. Er wordt live uitgezonden via de kabel en internet maar ook uitgesteld luisteren is mogelijk via de website en de Concertzender-app.

  • Ritratto, de première van de nieuwe opera van Willem Jeths werd te elfder ure afgeblazen vanwege de kabinetsmaatregelen vanwege de Corona. Het stuk werd gelukkig opgenomen en is te bekijken op YouTube. Over het maakproces van deze opera maakte Stef Visjager voor de NTR - NPO Radio 4 een podcast.
  • Philomeen Lelieveldt werkte dit najaar in het kader van het eeuwfeest van de radio mee aan een aantal uitzendingen van het programma en podcasts Hallo Hier Hilversum, met Vincent Bijlo en Ger Jochems. De geschiedenis van Radio 4 komt aan bod in aflevering 43 en een bloemlezing uit de geschiedenis van de hoorspelen presenteerde zij in aflevering 48 tot 51.
  • In een interview met NPO Radio 1 Focus van 14 april j.l. vertelde Lelieveldt over haar onderzoek naar de muziek in hoorspelen en klinkt muziek uit de jaren veertig en vijftig van Jurriaan Andriessen, Else van Epen – de Groot, Anthon van der Horst, Jan de Cler en Cor Lemaire. Het hoorspel De stilte is van glas uit 1954 van Guillaume van der Graft, met Anthon van der Horst aan celesta en met Conny Stuart en pianist Han Beuker in een prachtig lied over de stilte werd volledig uitgezonden in het tweede uur.
  • Sinds 1 mei streamt het Nederlands Kamerkoor 150 dagen lang 150 psalmen van 150 componisten, elke dag een. De psalmen verhalen over hoop en verdriet, over leiders in tijden van wanhoop en over machteloosheid en feest. Het Nederlands Kamerkoor, de Tallis Scholars, Det Norske Solistkor en the Choir of Trinity Wall Street delen deze opnames met de wereld om de stilte mee te vullen, in de hoop dat we over 150 dagen op een punt zijn waar we weer live muziek kunnen maken voor ons publiek. De psalmen zijn opgenomen door het digitale cultuurpodium https://www.parmando24culture.nl/.