Symposium Music and Dutch coloniality
Dit symposium brengt onderzoekers samen die in Nederland werken aan de rol van muziek, geluid en media in de Nederlandse kolonialiteit. Het begrip kolonialiteit wordt hier gebruikt om de aandacht te vestigen op de vormen van kennis, sociale organisatie en politieke macht die de formele toestand van kolonisatie ondersteunden, maar in veel opzichten ook overleefden. Muziek wordt vaak begrepen volgens categorieën die passen bij een dergelijk koloniaal denken, zoals modern/primitief, artistiek/functioneel, oraal/geletterd, religieus/seculier, geluid/ruis, etc.
In dit symposium bespreken we hoe dergelijke en andere conceptuele categorieën een rol hebben gespeeld in het muzikale denken en de politiek in de geschiedenis van de Nederlandse kolonialiteit. Ons doel is om een netwerk samen te brengen van wetenschappers die op dit gebied werkzaam zijn, in de hoop verdere gesprekken en onderzoek over dit onderwerp in de Nederlandse muziekwetenschap te stimuleren.
Dit evenement wordt georganiseerd door de onderzoeksgroep IMPRODECO, een door ERC gefinancierd project aan de Universiteit Utrecht dat de rol van jazz en vrije improvisatie in het lange dekolonisatieproces van Nederland onderzoekt. Als onderdeel van het evenement presenteren we enkele voorlopige resultaten van dit onderzoeksproject.
Sprekers zijn onder andere:
Emily Clark (University of Amsterdam)
Rachel Gillett (Utrecht University)
Marek Susdorf (University of Groningen)
The IMPRODECO team: Koen Gijsman, Reïnda Hullij, Loes Rusch, Floris Schuiling and Thomas Overdijk.
Donderdag 31 October, 13.00-17.00
Janskerkhof 15a, room 001
Utrecht University
Wil je erbij zijn, stuur dan een e-mail naar Floris Schuiling f.j.schuiling@uu.nl