Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Revolutie! Lied en politiek uit het muzikale geheugen van Nederland

 

Revolutie!

Lied en politiek uit het muzikale geheugen van Nederland

 

Geschiedenisconcert door Camerata Trajectina en liedonderzoekers van de Universiteit Utrecht

Donderdag 23 februari 2023, 20.00-21.30 uur Academiegebouw (Aula) Domplein 29, Utrecht

Cd-presentatie en feestelijke borrel na afloop!

 

Liederen zijn verweven met kantelmomenten in de geschiedenis. Ze speleneen grote rol bij sociale protesten en revoluties. Denk aan de liederen die het actuele verzet tegen het Iraanse regime begeleiden, het gospellied We shall overcome als lijflied van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging, of deInternationale als strijdlied van arbeidersbewegingen. Veel minder bekend zijn de revolutieliederen die aan het einde van de achttiende eeuw overal in Nederland te horen waren. De jaren rond 1800 waren voor Nederland een tijd vol conflicten, maatschappelijke veranderingen en politieke omwentelingen. De patriotten leverden strijd tegen de prinsgezinden, en met het binnenvallen van Napoleon kwam daar nog een buitenlandse partij bij.

 

Door een samenwerking tussen cultuurhistorica Renée Vulto en het toonaangevende ensemble Camerata Trajectina zijn deze liederen nu voor het eerst te beluisteren op de cd Revolutie!

 

Camerata Trajectina maakt de complexiteit van de geschiedenis voelbaar. Taal, politiek, cultuur—het lied loopt dwars door dit alles heen. Het is explosief materiaal: zingen stookt de menigte op, zet de tegenstander te kakken, het lied verkondigt het evangelie van iedere partij. Daar waar muziek en tekst samenkomen gaat het bloed sneller stromen.

Tijdens dit geschiedenisconcert nemen de muzikanten van Camerata Trajectina en liedonderzoekers u mee naar het turbulente Nederlandse revolutietijdvak. We maken verbindingen naar andere moment van gezongen protest, van de Opstand tot vandaag de dag, en uiteraard zal er gezongen worden!

 

> Entree: €15
> Kaartverkoop: uusalesservices.uu.nl/revolutie-lied-en-politiek-uit-het-muzikale-geheugen-van-nederland
> Meer informatie: camerata-trajectina.nl/project/revolutie

Terug