Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Middag rond Caecilia Andriessen

Op zaterdag 10 februari a.s., vlak voor haar geboortedag, wordt muziekpedagoge Caecilia Andriessen (1931-2019) geëerd met een nieuwe Donemus uitgave van door haar bewerkte muziek voor meer piano’s. Ook is dan de première van de documentaire 'Vrouw met Vleugels' door Els Dinnissen, een productie van DZIGA, waarin vrienden en leerlingen herinneringen ophalen aan Caecilia. Zij namen zich bij haar overlijden, vijf jaar geleden, voor om haar belangrijke bijdrage aan de pianomuziek niet verloren te laten gaan en namen het initiatief tot de pianobundel en documentaire. U wordt van harte uitgenodigd om de hommage aan Caecilia Andriessen bij te wonen.

 

De presentatie is op zaterdag 10 februari a.s., 14.30-16.30 uur. in het Elisabeth Vreedehuis: Riouwstraat 1, 2585 GP  Den Haag.

Graag uw aanwezigheid en van uw eventuele metgezel doorgeven via het inschrijfformulier van Donemus.

 

Caecilia Andriessen: muziekpedagoog en pionier in piano-ensembles en composities

Caecilia Andriessen (1931-2019) was pianiste, muziekpedagoge en componiste. Ze studeerde piano en orgel aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en verkreeg op jonge leeftijd een stipendium voor het bestuderen van manuscripten van Domenico Scarlatti in Italië. Caecilia Andriessen bracht vernieuwing in het muziekonderwijs. Zij specialiseerde zich in muziek voor meer piano’s. Zij ontwikkelde lesmethodes voor piano-ensembles, waarvoor geen educatief materiaal bestond. Enkele titels zijn Mini en Modern, Beestenbende, Groot Avontuur en Blij met Bach. In deze band is een selectie opgenomen van nog niet uitgegeven zettingen die zij vanaf de jaren 90 maakte voor gemiddeld gevorderde pianospelers die bijvoorbeeld sonates van Haydn kunnen spelen. Ze bewerkte onder andere strijkkwartetten en pianowerken van grote componisten die op twee of drie piano’s gemakkelijk te spelen zijn. Behalve dat deze uitgave de pianospeler de mogelijkheid biedt om met anderen samen te spelen, is deze uitgave een reis door de muziekhistorie. Het begint en eindigt met de Nederlandse componisten Sweelinck en Henriëtte Bosmans, maar de grote namen uit het internationale klassieke repertoire komen zeker aan bod.

 

De muzikaliteit van de werken is kenmerkend voor de auteur. Zij maakte deel uit van een componistenfamilie met vader Hendrik Andriessen en broers Louis en Jurriaan, die het Nederlandse muziekleven mee hebben bepaald. De pianobundel en documentaire vormen een hommage aan Caecilia Andriessen, die tot het einde van haar leven pianoleerlingen inspireerde. Hiermee wordt haar unieke werk verder gedocumenteerd, zodat het niet in de vergetelheid raakt. ‘Mooi spelen’ was haar motto. Een mooi motto voor samenspel met twee of drie pianospelers.

 

Produced by DZIGA

Terug