Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis

Crowdfunding voor KVNM-concert tijdens het Sweelinck Festival

Crowdfunding voor KVNM-koorconcert tijdens het Sweelinck Festival

 

Josquin des Prez, Jan Pieterszoon Sweelinck en Alphons Diepenbrock waren elk op hun eigen manier gezichtsbepalend in het muziekleven van hun tijd. Het jaar 2021 markeert hun respectievelijk vijfhonderdste, vierhonderdste en honderdste sterfjaar. In samenspraak met Simon Groot van het Sweelinck Festival en dirigent Dirkjan Horringa is een plan ontwikkeld om de drie jubilarissen in een concert onder auspiciën van de KVNM samen te brengen. Dit concert zal op zondag 24 oktober 2021 tijdens het Sweelinck Festival in het Stadsarchief Amsterdam plaatsvinden. 

 

Inmiddels is een fraai programma samengesteld dat is geïnspireerd op een concert dat de destijds bekende Madrigaal-Vereening o.l.v. Sem Dresden in 1925 gaf. Negen gerenommeerde zangers zongen toen werken van Josquin, Sweelinck en Diepenbrock, aangevuld met werk van enkele andere Nederlandse componisten. Het kan geen toeval zijn geweest dat het concert destijds op 16 oktober plaatsvond, de sterfdag van Sweelinck. Het is de bedoeling om bij het concert op 24 oktober te werken met een klein ensemble van professionele zangers, zoals ook in 1925 het geval was. Waar mogelijk zal er worden gezongen uit de edities van de KVNM. 

 

 

Het Sweelinck Festival vindt van 16 t/m 24 oktober in Amsterdam plaatst. Op het programma staan concerten, een driedaags symposium waarvan de KVNM medeorganisator is, en andere activiteiten rond Sweelinck. Andere partners van het festival zijn bijvoorbeeld het Koninklijk Concertgebouworkest, Stadsarchief Amsterdam, Orgelpark, Rijksmuseum, Muziekgebouw aan ’t IJ en de Organisatie Oude Muziek. 

 

Crowdfunding
Op dit moment is het bestuur doende om het financiële plaatje voor het concert op 24 oktober a.s. rond te krijgen. Er zijn daarvoor al subsidieaanvragen gedaan, maar de KVNM dient een substantieel deel van de onkosten zelf te dekken. De KVNM heeft hiervoor een crowdfundingsactie opgezet. 

 

Helpt u ons dit concert te realiseren en de nog ontbrekende 500 euro bijeen te brengen? Iedere bijdrage is welkom, maar bij een donatie van 75 euro of meer is er een mooie tegenprestatie voorzien. 

 

U kunt uw donatie overmaken naar: 
Koninklijke Vereniging voor Nederlandse Muziekgeschiedenis 
IBAN: NL04 ABNA 0229 6896 98 
o.v.v. ‘Crowdfunding koorconcert KVNM’

 

Bij een donatie van €75 of meer bieden wij u graag een cadeau aan. U kunt kiezen uit onderstaande uitgaven rond Josquin, Sweelinck of Diepenbrock. Wilt u een van deze cadeaus ontvangen? Stuur dan na overboeking van uw donatie een e-mail naar bestuursassistent@kvnm.nl en vermeld daarin het cadeau van uw keuze en uw adresgegevens.

 

  1. Braas, Ton, ed. Josquin: Motets on texts Pro diversis temporibus et festis and on miscellaneous texts. New Josquin Edition 26. KVNM, 2012.
  2. Braas, Ton, en Odilia Vermeulen, eds. Diepenbrock: Missa in die festo voor tenor, dubbel mannenkoor en orgel. Schatten van de Nederlandse koormuziek 6. KVNM, 2005. 
  3. Staverman, Désirée. De Toneelmuziek van Alphons Diepenbrock. Concept, compositie, uitvoering. Muziekhistorische Monografieën 2. KVNM, 2012. 
  4. Dirksen, Pieter, ed. Acht Choralbearbeitungen für Orgel von Jan P. Sweelinck und seiner Schule. Exempla Musica Neerlandica 16. KVNM, 1991.